Ahad, 17 September 2017

spaghetti aglio olio




Bahan - bahan

2 bungkus spaghetti
5 ulas bawang putih ( hiris)
1 ulas bawang besar / bawang holland (potong dadu)
1 sudu besar mixed herb (ai masuk mixed herbs sebab xde parsley n oregano flakes)
1 kiub pati ayam
1 sudu lada hitam(kalau nak kurang pedas, boleh kurangkan)
250gram cendawan kering
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada benggala merah
udang
sotong
garam
minyak masak (ai campur majerin sket)


Cara - cara
1. Rebus spaghetti hingga lembut dan toskan.
2. Masukkan minyak dalam kuali dan panaskan.
3. Masukkan bawang putih, bawang besar. Tumis hingga kekuningan.
4. Masukkan udang, sotong dan sedikit air. biar mendidih.
5. Masukkan cendawan kering, lada benggala, kiub pati ayam dan mixed herbs. Biarkan seketika.
6. Masukkan spaghetti, kacau sekata.
7. Tutup api dan boleh dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan